16 d’oct. 2013

La llista de la compra

Si sou dels que us costa planificar els àpats setmanals i sempre acabeu improvisant a la cuina, val la pena que llegiu aquest article, que us ajudarà a estalviar temps i diners.




La llista de la compra
Planificar els àpats ajuda a menjar millor i a estalviar temps i diners

La improvisació no acostuma a ser sinònim d’alimentació saludable. Arribar a casa, obrir la nevera, mirar què hi ha i en funció d’això fer el dinar o el sopar, pot ser a vegades arriscat, ja que probablement faltaran ingredients per fer un àpat complet. Es considera un àpat complet, aquell que consta d’una font de farinacis que aporten hidrats de carboni d’absorció lenta (pasta, arròs, llegum, patata, pa…); una font de vegetal cru i/o cuit, que contenen principalment vitamines, minerals i fibra; i una font de proteïna (carn, peix, ous…). Sovint quan s’improvisen els menús manca un dels tres elements, per exemple s’elabora un àpat només amb un farinaci i una proteïna, o bé només amb un vegetal i una proteïna. Això serien àpats incomplets i desequilibrats.

Per tenir una bona alimentació cal planificar bé els àpats. Aquesta planificació es pot  fer amb uns pocs dies d’antelació o fins i tot amb diverses setmanes, anirà en funció de la freqüència amb la qual es faci la compra. Després d’una bona planificació dels àpats, cal elaborar una llista amb tots els ingredients necessaris. Prèviament, però, cal revisar el rebost i la nevera per saber què hi ha i pel contrari què falta.

A no ser que es tingui una memòria d’elefant és important anar a comprar amb aquesta llista, per tal de no oblidar-se res, però també per no comprar coses innecessàries o caure en la temptació de posar al cistell aliments superflus, excessivament calòrics i rics en greixos i sucres, que sovint es col·loquen estratègicament prop de les caixes dels supermercats per tal de temptar-nos mentre fem cua per pagar.

Si es disposa d’una mica de temps, val la pena comprar tants productes frescos com es pugui, i fugir dels aliments envasats i altament processats, els quals tenen una menor riquesa nutricional i pel contrari aporten major quantitat d’additius.

Un cop a casa cal conservar cada aliment allà on li correspongui, per tal que aguantin en les millors condicions possibles fins al dia d’utilitzar-los. La nevera allarga la vida dels aliments, ja que preserva la seva descomposició i contaminació, però no conserva els aliments eternament. Si es preveu no utilitzar alguns aliments frescos com la carn o el peix en els pròxims dies, es poden congelar, però igualment la congelació tampoc és eterna i cal anar consumint els aliments més vells i fent rotació d’estocs. Un bon mètode és posar la data de congelació als aliments, així sabrem quan temps fa que estan al congelador.

Amb la planificació feta, només cal anar cuinant allò que s’ha previst. Si es disposa de poc temps, es pot també cuinar amb antelació. Planificar els menús permet realitzar àpats més variats, equilibrats i rics nutricionalment. D’altra banda es redueix l’estrès que genera el fet d’haver de pensar diàriament què farem per dinar o per sopar, que per moltes persones pot resultar esgotador.

Realitzant una planificació dels àpats també s’aconsegueix estalviar temps i diners. Amb una correcta planificació i amb una bona llista de la compra evitarem oblidar-nos res quan anem a comprar, així ens estalviarem haver de fer diversos viatges al supermercat. D’altra banda, si quan comprem ens cenyim a la llista, aconseguirem un estalvi de diners, perquè evitarem adquirir aliments innecessaris o caure en la temptació de comprar aliments poc saludables i molt calòrics com xocolata, patates fregides, brioixeria, llaminadures… Evitar comprar aquest tipus d’aliments també hi ajudarà el fet de no anar a comprar amb gana.

Fer una planificació alimentària d’aquest tipus porta poca estona, però permet fer la compra més ràpidament, no oblidar-se res, estalviar diners i sobretot menjar més saludable. I si volem una planificació que s’adapti a la perfecció a les nostres necessitats nutricionals, que tingui en compte la salut i que s’adapti als nostres horaris i ritme de vida, sempre podem recórrer a un professional de la nutrició perquè ens confeccioni el nostre pla nutricional personalitzat.