21 de des. 2011

L'àpat del dia després de festes

Si voleu saber com compensar els excessos alimentaris de les festes, perquè no es tradueixin en un excés de pes o en problemes de salut, us recomano que llegiu aquest article.


L’àpat del dia després de festes
Si alguna cosa tenen en comú els àpats de festes és l’abundància i la varietat d’aliments. Tots ells molt apetitosos, però la majoria de les vegades amb una gran càrrega calòrica. Aquests dies és bastant inevitable menjar més del compte, amb la qual cosa moltes persones acaben la jornada amb males digestions i algun quilo de més. Si bé anys enrere durant les festes de Nadal s’aprofitava per menjar aquells aliments que no es consumien habitualment, i era el moment de l’any en certa manera destinat als excessos, avui en dia en la nostra societat acostumem a fer excessos setmana sí, setmana també. Per tant, seria bo aplicar el sentit comú també a aquestes festes, i tot i que són dies de celebració en els que podem aprofitar per gaudir d’àpats diferents, no per això ens hem d’excedir en les quantitats.
Una cosa important a tenir en compte i que la nostra salut ens ho agrairà és que els àpats de celebració són només 5 o 6. Això significa que la resta d’àpats haurien de ser el màxim de normals, moderats i equilibrats possible. I no caure en l’error de fer extensius els excessos durant les quasi dues setmanes de festes. Per això cal no ser exagerats en les quantitats a l’hora de comprar i cuinar, per evitar així els relleus.
Generalment durant aquestes celebracions en allò que ens excedim més és amb els greixos, els dolços i l’alcohol. Pensem que tots els plats acostumen a estar força elaborats amb salses, abusem de carns i marisc, acabem tots els àpats amb torrons i dolços variats, i ho reguem tot amb abundant cava. Pel contrari els vegetals acostumen a ser els grans absents de les taules.
Per això en els àpats que no són pròpiament de celebració hauríem de realitzar una alimentació equilibrada, rica en vegetals i sobretot molt depurativa. En primer lloc és important ingerir força líquid, ja sigui a través d’aigua, infusions o caldos vegetals. També cal potenciar el consum de verdures i fruites, moderar el consum de proteïna i hidrats de carboni, així com controlar l’oli i els greixos en general. I sobretot també és important realitzar activitat física.
Una bona manera de començar el dia després de l’àpat festiu seria amb un esmorzar a base de iogurt desnatat, flocs de civada i 1 kiwi. Mitjançant el iogurt desnatat obtenim proteïnes i calci, però quasi gens de greix. Els flocs de civada ens aporten hidrats de carboni d’absorció lenta i molta fibra. I el kiwi també és ric en fibra, que ens ajudarà a alleugerir un possible restrenyiment, però a la vegada ple de vitamines. A mig matí podríem prendre una bona tassa d’alguna infusió d’herbes que ens agradi, acompanyada d’un parell de torradetes integrals. La funció d’aquest àpat és prevenir arribar al dinar amb massa gana, la qual cosa evitarà que mengem en excés o que tinguem la temptació d’acabar-nos les neules i els torrons del dia anterior.
El dinar el podríem començar amb una tassa de caldo vegetal per depurar i augmentar la ingesta hídrica. Seguida d’un primer plat a base de verdures variades a la planxa i de segon un peix blanc al forn amb patata, ceba i pastanaga. Aquest àpat conté una gran quantitat de vegetals, tot el contrari dels àpats festius. El peix escollit és un peix blanc, el qual conté molt poc greix i el podem preparar al forn amb poquet oli. De postres podem escollir un parell de mandarines ara que estem en plena temporada, i per acabar una altra infusió.
A mitja tarda també és molt important berenar una mica. Aquest àpat té la mateixa funció que el de mig matí. És millor menjar poc però sovint, que fer pocs àpats i molt copiosos. Per berenar, per exemple, podem menjar un poma amb tres nous.
I el sopar, igualment també hem d’intentar que sigui ric en vegetals i moderat en greixos i hidrats de carboni. Podem començar amb una altra tassa de caldo vegetal, seguida d’una amanida verda complerta, i després unes torradetes integrals amb tomàquet i formatge fresc desnatat. De postres, la millor opció és un iogurt desnatat. Independentment de si necessitem perdre pes o no, és recomanable optar pels làctics desnatats i més després de dies de menjar força greixos. D’aquesta manera no carreguem tant el fetge, que és l’òrgan encarregat de metabolitzar en gran part els greixos i l’alcohol.
I tot això no oblidem acompanyar-ho d’abundant aigua i activitat física. Aprofitem que són dies festius per sortir a caminar, anar amb bicicleta…, perquè l’acte de picar el tió no es pot considerar una pràctica esportiva.
Bones Festes!