21 de febr. 2010

Article: El primer àpat del dia

Aquí teniu l'article de la revista Pànxing publicat el mes de gener.


El primer àpat del dia


La gran importància de l’esmorzar
Esmorzes habitualment? Hi ha qui es lleva amb molta gana i és capaç de fer un gran esmorzar, hi ha qui manifesta no poder ingerir res fins després d’unes hores d’haver-se llevat, hi ha qui no és persona fins després de prendre el primer cafè… Tothom té els seus hàbits, rituals i fins i tot manies a l’hora d’esmorzar. Segur que hem sentit a dir que l’esmorzar és l’àpat més important del dia, que hauria de ser complert i que no ens l’hauríem de saltar, però per què? Quan ens llevem els nostres dipòsits d’energia i nutrients estan baixos. La glucosa és el combustible energètic del nostre cos i durant el dejú nocturn en consumim gran part de les reserves. Per tant, si amb l’esmorzar no en recuperem els nivells, disminuirà el nostre rendiment físic i intel·lectual, i el nostre cos haurà d’obtenir l’energia necessària d’altres dipòsits, la qual cosa anirà en detriment de la nostra salut. L’esmorzar és aquell àpat que ens permet reomplir aquests dipòsits per tal d’iniciar l’activitat del dia a dia en les millors condicions.

Què ha de contenir un esmorzar saludable
Per tal que un esmorzar sigui equilibrat ens ha de proporcionar energia i nutrients. L’energia l’obtenim principalment dels hidrats de carboni, presents per exemple en els cereals d’esmorzar o el pa. En segon lloc necessitem les vitamines, aquestes les obtenim sobretot de la fruita i de les hortalisses, que a la vegada ens proporcionen un altre element a tenir en compte, la fibra. Podem prendre una peça de fruita sencera o en forma de suc o també un liquat d’hortalisses. I per últim, cal incloure un mineral imprescindible per la salut òssia, el calci. La font principal la trobem en els làctics, i és recomanable que estiguin presents en el primer àpat del dia, ja que del contrari difícilment cobrirem les necessitats diàries d’aquest mineral. Quan ens referim a làctics, parlem de llet, formatge o iogurt, però també podríem optar per la beguda de soja i els seus derivats, tots ells font important de calci, però també de proteïnes. En resum, un esmorzar equilibrat ha de constar d’un cereal, una fruita i un làctic.

Nens i esmorzar
Cada vegada és més freqüent que els nens arribin a l’escola sense haver ingerit un esmorzar complert. No podem oblidar que es troben en època de creixement. El seu organisme té una gran necessitat d’energia i nutrients i a la vegada unes reserves escasses, per aquest motiu és vital cobrir en cada moment els seus requeriments per tal de garantir-los un correcte desenvolupament. A més a més, el fet de no esmorzar o fer-ho d’una manera inadequada afectarà la seva atenció a classe i fins i tot al seu rendiment intel·lectual, ja que estaran més cansats, amb manca d’energia i de concentració.

Adults i esmorzar
Una part molt significativa de la població adulta tampoc esmorza, ja sigui per manca de temps o per no haver adquirit l’hàbit d’esmorzar durant la infància. Potser pensem que aquest fet no ens afecta de manera significativa, però el nostre organisme necessita l’aport d’energia i nutrients d’un esmorzar, malgrat no notem que el cos ens ho demana.
A l’altre extrem tampoc són recomanables els esmorzars de forquilla i ganivet, on el protagonista acostuma a ser el greix i el colesterol, copiosament regats amb alcohol, en els que precisament no abunda cap dels elements que ha de contenir un esmorzar equilibrat.
Conèixer i adquirir bons hàbits alimentaris no és tan difícil com sembla i beneficiarà la nostra salut.

Un exemple d’esmorzar saludable per totes les edats
Si voleu sortir de casa havent realitzat un esmorzar complert i a la vegada molt ràpid de preparar, us proposo la següent opció:

Iogurt amb flocs de civada i trossos de kiwi

El iogurt, ric en proteïna, ens proporcionarà la dosi de calci que ens cal en aquest àpat. De la civada, que conté altes dosis de fibra i també vitamines del grup B, importantíssimes pel bon funcionament del sistema nerviós, n’obtindrem l’energia imprescindible per afrontar el dia. I el kiwi, ric en fibra i calci, ens donarà la quantitat de vitamina C necessària per tota la jornada.